Atina, Athens, Αθήνα (Atina)
Birçok kez bulunduğum Atina hakkında Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi. Atina’da Gezilecek yerler, atina hava durumu, Atina’dan ne alınır, Atina gece hayatı, Atina’ya hangi mevsimde gidilir, Atina kaç günde gezilir, Atina güvenli mi, atinanın neyi meşhur, Atinada ne yenir, Atina da nerede denize girilir hepsi ve dahası aşağıda seni bekliyor…

INDEKS
- Genel Bilgiler
- Hızlı Bilgilendirmeler
- Yunan Kültürü ve Atina Halkı
- Atina’da Neler Yapılır? Gezilecek Yerler
- Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Atina’ya Ucuz Uçak Bileti
- Yunan Mutfağı – Atina’da Ne Yenir
- İpuçları – Para ve Zamandan Tasarruf Yöntemleri
- Atina’da Gece Hayatı
GENEL BiLGiLER
Atina… Bir yanda 2,500 yıllık Akropolis, diğer yanda tıkış tıkış, tuhaf mimarili apartmanları ile beyaz beton yığını bir büyükşehir. İşte Atina böyle bir yer.
Atina’yla ilgili ilk izlenim: Oldukça Rahat, Gürültülü ve Eğlenceli
Atina, adını Zekâ tanrıçası Athena’dan alıyor. Athena, yaldızlı mızrağını yavaşça yere dokundurmuş, oradan dalları pıtrak gibi olgun meyvelerle dolu gümüş yapraklı güzel bir zeytin ağacı bitmiş, bu bölgeye kurulan şehre de Atina adı verilmiş.
Atina Nerede?
Komşu Yunanistan’ın başkenti Atina, İstanbul’a karayolu ile 1090 km uzaklıkta bulunuyor. Araba ile Atina’ya varmak yaklaşık 12 saati bulacaktır. Havayolu ile ise İstanbul Havalimanı’ndan 50 dakika uçuş süresi ile ulaşılabilir (taksi ve uçuş gecikmeleri hariç kalkış ve iniş süresidir)
Ortadoğu’dan bakılınca Avrupa’da, Avrupa’dan bakıldığında daha çok Ortadoğu görünümlü bu kent, Türkiye’ye çok benzer. Eğer Atina öncesinde Batı Avrupa şehirlerini ziyaret etmişsen Atina’nın Beyrut ve Lazkiye’ye çok benzemesi sizi şaşırtabilir. Ama şunu da belirtmek gerekir, şehir çılgınca göç alsa da bizdeki gibi gecekondulaşma yok.
Yunanistan’ın, Türkiye’den ayrıldığı ilk yıllarda, yani 1833’de Atina bir köydü. Öyle ki, Yunanistan kralı olarak Almanya’dan getirilen Otto, Atina’daki iki katlı tek taş yapısına yerleşti. O yıllarda sadece 4 bin kişinin yaşadığı bugünkü Plaka ve Monastiraki semtlerinden oluşan bu köy zamanla göçlerle büyüdü.

HIZLI BiLGiLENDiRMELER
- Dil : Yunanca
- Popülasyon: 4 milyon kişi
- Para Birimi: Euro
- Vize ve Giriş : Schengen Vizesi gerekli. Pasaport kontrolü sorunsuz.
- Atina, MÖ 1000 yılında kuruldu.
- Şehir, adını Zekâ tanrıçası Athena’dan alıyor.
- Mimari yapı 6-7 katlı betonarme apartmanlar ve her balkonda tenteler.
- 1458’de Türk egemenliğine geçti, 1833’de Yunanistan’a teslim edildi.
- 1940 yılında Almanya tarafından işgal edildi.
- 1941-1943 arasında Atina’da 100 bin kişi açlıktan öldü.
- Atina, 1896 ve 2004 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmıştır.
Kültür ve Halk
Atina 1833’den bu yana Yunanistan’ın başkenti. Yunanistan bağımsız olduktan sonra, şehrin Osmanlı tarzı görünümünü değiştirip, yeniden Antik Yunan etkisi oluşturmak amacıyla çalışmalar yapılmış. Yeni yapılan Parlamento, Atina Akademisi ve Zappeion gibi yapılarla şehrin görünümü değiştirilmeye çalışılmış. Tamamıyla Akdeniz halklarının özelliklerini taşıyan Atina’da halk genel olarak miskin. Omonia gibi bölgeler son yıllarda göçmenlerin istilasına uğramış, o yüzden pek güvenli değil. Kapkaç oldukça yaygın, dikkatli olmakta fayda var.

Atina‘da Neler Yaparım? – Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Atina ve çevresinde yapılabilecek şeylerden Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi için benim 6 tavsiyem:
1. Akropolis – MÖ 400’lerde yapılan yapı kompleksi Parthenon, Propilaya, Erekteyon ve Athena Nike Tapınağı’ndan oluşuyor. Giriş ücreti 12 euro. Yaz aylarında aşırı sıcak sebebiyle sıkıntı yaratabilir. Çıkışta kıyafetinizi değiştirebileceğiniz soyunma kabinleri var.
2. Monastiraki – Bit Pazarı, Tarihi Camisi ve Akrepolis manzarası ile ünlü Atina’nın Taksim Meydanı diyebilirim Monastiraki için. Meydanın hemen yanındaki A for Athens oteli roof-bar’ı ile harika Akrpolis ve Meydan manzarası sunuyor. Fotoğraf için değerlendirilebilir.

3. Calatrava ve Olimpik Mimarisi – Fütüristik mimarisi ile Atina Olimpik Spor Kompleksi, İspanyol Mimar Calatrava’ya ait bir yapılar bütünü. Antik başyapıtların olduğu be şehirde etkileyici modern mimariyi görebilmek ve fotoğraflayabilmek için iyi bir fırsat.
4. Faros Psychio – Şehrin biraz dışında bulunan Faros Neo Psychico semti, turistlerin bilmediği ama Atinalılar tarafından bilinen cafe ve barlardan oluşan küçük sokakları ile meşhur. Özellikle haftasonu geceleri oldukça hareketli.
5. Plaka – Hemen Akrepolis’in altındaki Plaka semti fotoğraf için biçilmez kaftan. Eski Atina’nın dar sokakları, küçük evleri ve küçük kaldırım cafeleri ile çok sevimli bir semt Plaka.
6. Syntagma Meydanı – Yunanistan Meclisi’nin bulunduğu Syntagma Meydanı adını Anayasadan alıyor. Fotoğrafçıların klasik mekanı ise Meclis önünde bekleyen Evzon askerlerinin nöbet değişim törenleri.

Bilmeniz Gerekenler – Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Atina Hava Durumu; Atina’da hava durumu İstanbul’a göre sıcaktır. En sıcak ay olan Ağustos ayında hava sıcaklığı ortalaması 29 derece iken, en soğuk ay olan Ocak ayında bu rakam 10 dereceye düşer. En yağışlı ay Aralık ayıdır. Ağustos ayında deniz suyu sıcaklığı 25 dereceyi buluyor.
Atina Hava Durumu Tahmini İçin Tıklayın.
Atina Kalınacak Yerler: Atina merkez’de ev kiralamak için airbnb iyi bir tercih. Atina airbnb konusunda oldukça fazla seçenek sunuyor. Fiyatlar ise İstanbul’a yakın. Atina ’daki otel fiyatları da Türkiye’den çok farklı değil. Atina ’da 2 kişi için gecelik ortalama otel fiyatı 500 TL civarındadır. 4 yıldızlı otellerde fiyat ise ortalama 900 TL/geceliktir.
Atina Araç Kiralama : Atina Venizelos Havalimanı içinde Avis, Budget, Sixth gibi uluslararası firmaların ofisleri bulunuyor. Yollar ise araç kullanmak için rahat. T.C. ehliyetleri burada da geçerlidir.
Havalimanı’ndan Ulaşım : Şehirden 35 km uzaklıktaki Havalimanından şehir merkezine tren yada otobüs ile gidebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 45 – 55 dakika sürüyor. Trenin fiyatı 10 Euro, otobüs ise 6,50 Euro
Diğer Şehirlere Geçiş : Trenle Atina ’dan 6 saatte Selanik’e gitmek mümkün. Ayrıca yine Atina ’ya İstanbul’dan araç ile gitmek isterseniz mesafe yaklaşık 1,090 kilometre ve 12 saat sürüyor. Atina yakınlarındaki Salamina, Egina, Agistri, Kea gibi adalara Pire’den feribot ile ulaşabilirsiniz.
Atina’ya Ucuz Uçak Bileti
İstanbul’dan Atina ’ya hem Avrupa yakasından hem de Gökçen’den direkt uçabilmek mümkün. Oldukça kolay şekilde ucuz uçak bileti bulunabilen İstanbul – Atina hattının uçuş süresi 1 saat 25 dakika arasında sürüyor. İstanbul’dan Pegasus Havayolları, Türk Hava Yolları ve Aegean Airlines Atina’ya direkt uçuş yapıyor.
Ayrıca İzmir‘den Atina’ya Aegean Airines direkt uçuyor. Adnan Menderes Havalimanı ile Elefteros Venizelos Havalimanı arası uçuş süresi 40 dakika.
Uygun fiyatlı uçuşları aramak için burayı tıklayın.
Harcamalar : Atina ’daki ortalama fiyatlar istanbuldan yaklaşık %60 daha fazladır. İş bölgesinde ortalama bir öğle yemeği içecek dahil 15 Euro diyebiliriz. Genel fiyat durumunu karşılaştırmanız için bazı rakamları paylaşmak istiyorum: Mc Donald’s da Big Mac menu 7 Euro, Marlboro 4.30 Euro, 2 lt Cola 1.90 Euro, Aylık ulaşım kartı 30 Euro’dur.
Para Bozdurma : Atina ’ya giderken yanınızda Euro bulundurmanızda fayda var.

Yunan Mutfağı‘nı Kesinlikle Keşfedin!
Yunan mutfağı demek ya tamamen Türkçesi ile yada Yunancalaştırılmış adları ile sunulan Türk mutfağı demektir.
Atina’da aperatif olarak Fava, Dolma (Dolmadakia), Sağanda Karides (Garides Saganaki), Yunan Salatası, Kalamata Zeytini, Lahana Salatası (Lahano Salata), Lakerda, Patlıcan Salatası (Melicano Salata), Pancar Salatası (Pancaro Salata), Tarama (Taramo Salata), Cacık (Caciki), Bamya (Bamies) tadılması tavsiye edilir.
Döner (Gyros), Musakka (Moussaka), Kalamar (Kalamari), Şeftali Kebabı (Sheftalia), Sulu Köfte (Youvarlakia), Şiş Kebap (Souvlaki) ana yemek olarak tadılmalı.


Tatlı ve börek olarak ta Baklava, Laz Böreği ( Galakto Bureko), Helva (Halva), Kurabiye (Kurabiyedes), Çörek (Çureki), Lokma (Lokumades), Lokum (Lokumi), Kadayıf (Kataifi) yenebilir.


İçeceklerde ise Portakal Suyu (Portakalada), Limonata (Lemonada), Vişne Suyu (Visinada), Türk Kahvesi (Greek Coffee), Fredo Cappucino, Frappe, Rakı (Uzo), Mythos Bira, Fix Hellas Bira, Rakı benzeri olan Çipuro tadılması gereken içecekler.
İpuçları 😉 -Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi
- Atina’da havalimanından şehir merkezine giden tren ve otobüs bulunuyor. Ücreti 10 euro. Otobüse bindiğinizde bilet makinasına bileti okutmazsanız ödeme yapmadan tüm şehri gezebilirsiniz.
- 1896’da ilk olimpiyatların yapıldığı stadyum görülmeye değer ve ucuz.
- Yunanistan’daki en önemli azınlık olan Arnavutlar, Türklere karşı daha sıcak ve önyargısız.
- Yunanistan’da, özellikle de Atina’da altın kolye, bileklik, fotoğraf makinası, cep telefonu gibi değerli eşyalarınıza dikkat etmenizde fayda var. Atina’da kapkaç oldukça yaygın ve olağan.

Gece Hayatı – Atina Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Kulüp ve barların bulunduğu Gazi bölgesi yerine ben Elliniko ve Kalamaki bölglerini tavsiye ederim. Eğlenceli ve konforlu clublar ve mekanlar asıl burada. Akrotiri (www.akrotirilounge.gr), Massroom Poolside Club, Ammos Beach Club, Romeo önemli mekanlar. Ayrıca tabak kırılmayan deniz kenarında Tavernalarda bulunuyor. Glyfada bölgesi özellikle taverna veya clublardan hoşlananlar için birçok alternatif sunuyor. Daha sakin bir gece için Akropolis ve Plaka civarında barları tercih edebilirsin.
© Copyright Kivanc Turkalp Photography, 2016-2023