Foça, Phokaia, Φώκαια
Deniz Foklarının anavatanı için Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi.
Foça Hakkında Genel Bilgiler
Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Foça Nerede? Adını foklardan alan Foça, İzmir`in kuzeybatısında yer alan bir sahil ilçesi. Kent, batıda İzmir Körfezi, doğuda Menemen, kuzeyde Çandarlı Körfezi ile çevrili.
Foça’yla ilgili ilk izlenim: Rahat, Yavaş ve Rüzgarlı
Akdeniz bölgesi ve Bodrum ile Kuşadası gibi gürültülü bir tatil sunmayan, komşusu Alaçatı gibi, hava atma amacıyla değil, tatil yapma amacıyla gelinen, halen bir balıkçı kasabası kimliğini koruyabilen bir yer Foça. Şirin, kafa dinlemeye elverişli ancak diğer tatil yörelerine göre daha sakin bir kasaba.
Kısaca Tarihi
İsmini; şehri çevreleyen adalarında yaşayan foklardan alıyor Foça. MÖ 11. yüzyılda Aiol uygarlığı tarafından kurulmuş. Fokaya’daki İyon yerleşimi M.Ö. 9.yüzyılda başlamış. Fokayalılar usta denizcilermiş ve 50 kürekli & 500 yolcu alabilen tekneler imal etmişler. Mühendislik konusundaki ustalıkları ve denizcilikteki başarıları sonucu Ege, Akdeniz ve Karadeniz’e açılarak birçok koloni kurmuşlar. Foçalılar’ın tarihte kurduğu kolonilerin en önemlileri şunlar. Samsun, Lapseki, Midilli’de Molyvoz; İtalya’da Velia, Fransa’da Alalia, Marsilya, Nice ve Antibes ile İspanya’da Ampuria’dır. Fokayalıların denizcilikteki ustalığı, ticaret alanında da başarılı olmalarını sağlamış. Fokaya, İyonya’da, doğal altın-gümüş karışımı elektron sikkeyi ilk bastıran kentlerden biri olmuş.
Fokaya, bu başarılarıyla bir çok uygarlığın iştahını kabartmış ve M.Ö.546 yılında Persler’in istilası yaşanmış. Bunun sonucunda kentin görkemli çağı sona ermiş ve halkın büyük bir çoğunluğu kenti terketmiş. M.Ö. 334’te Büyük İskender’in Pers egemenliğini ortadan kaldırması; yeni bir dönemin başlangıcı olmuş. İskender’in ölümünden sonra sırayla; Selevkoslar’ın, Bergama Krallığı’nın ve Romalılar’ın egemenliğine girmiş. Erken Hristiyanlık döneminde Fokaya, bir psikoposluk merkeziymiş.
Türklerin Foça’yla Tanışması
Foça, 13. yüzyılda Türk Beyliklerinden Çaka Bey’in; daha sonra Saruhan Beylliği’nin yönetimindeymiş. Mehmet II, 1455’te Foça’yı Osmanlı topraklarına katmış.
1867’de Foça ve bucağı Yenifoça birleştirilerek Manisa eyaletine bağlanmış. 15 Mayıs 1919’dan 11 Eylül 1922’ye kadar Yunanistan yönetimine geçmiş.
Arkeolojik Alanlar
Anadolu’daki 12 iyon kentinden biridir Foça. Foça’da ilk kazılar 1913’te başlamış. Kazılarda, Helenistik döneme ait Anadolu’nun en eski tiyatrosu bulunmuş. Ödenek yetersizliğinden mi, yoksa kültürel değerlere olan ilgisizlikten mi desek öylece bırakılmış. Kale içinde Athena Tapınağı (M.Ö. 580) ve Kutsal Alanı bulunmuş. Ama hala sergilenecek duruma getirilememiş. Kybele`ye ait olduğu düşünülen Liman Kutsal Alanı zaten ortada duruyor. Foça’nın 7 km doğusunda Pers Anıt Mezarı kazılarda ortaya çıkarılmış. Dış Kale, Kale Burnu’ndaki ikinci bir kale. Bu ise kaderine terk edilmiş, askeri arazide duruyor. Tarihi Heredot surları ise Maltepe’de bulunmuş. Surların, göstermelik bir kısmı kazılmış, kalanı toprak altında bırakılmış.

HIZLI BİLGİLENDİRMELER
- Popülasyon: 33 bin
- 2600 yıl önce kurulmuş, ancak halen bu tarihin sergilenebileceği bir müzesi bulunmuyor.
- Mimari yapısı Ege tarzı balkonlu ve balkonsuz taş yapılar.
- Büyük kısmı askeri arazi ve sivil girişlerine kapalı, kullanılamıyor. Kasabada Jandarma komando eğitim merkezi bulunuyor Foça’da. Tatil yaparken aniden silah sesleri veya helikopter gürültüleri duyarsanız şaşırmayın.
- 1908 yılı nüfus kayıtlarına göre nüfus 17.500 kişiydi ve bunların 14.500’ü Rum, 3.500’ü Türk, 1000 kadarı Musevi dir.
- Bu yöreye özgü siyah bir üzüm çeşidi Foça Karası. Osmanlı döneminde Rum vatandaşlar, yaygın olarak tarımını yaptılar ve şarap ürettiler. Şimdiyse bölgedeki bağlar neredeyse tamamen yok olmuş ve Foça Karası üzümü yok olmak üzere.
- Genellikle rüzgarlı bir yer olduğu için sıcaktan bunaltmaz, ancak akşam ve gece dışardaysanız giyiminize dikkat edin.
- Deniz genellikle normalden serin. Deniz suyunu, Akdeniz gibi sıcak bekleyenler için hoş değil. Fakat denize girince biraz serinlemek isteyenler için ideal.
- Harekete, eğlenceye açık insanlar için çok uygun değil. Ancak instagramcılar için çok fazla olanak tanıyor.
Bilmeniz Gerekenler – Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Foça Hava Durumu; Foça’da klasik Akdeniz iklimi hüküm sürer. 26 derece sıcaklıkla Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Ocak ta ortalama sıcaklık 9 derece olup yılın en düşüğüdür. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 17.
Foça Hava Durumu Tahmini İçin Tıklayın.
Foça’da Kalınacak Yerler: Foça’da ev kiralamak için airbnb kısmen iyi bir tercih. Fiyatlar ise İstanbul’a göre çok daha uygun. Tüm Ege gibi, Foça’da da Akdeniz’deki “herşey dahil” sistemi uygulanmıyor. Foça’da büyük oteller yerine küçük oteller ve butik oteller hizmet veriyor. Kamp yapmak isterseniz, Küçük Deniz’in bitiminde yer alan İngiliz Burnu ideal bir nokta.
Foça Araç Kiralama : Foça ilçe merkezinde birkaç araç kiralama noktası var. Etrafında gezi için fazla alternatif olmadığından çok aktif değiller.
Harcamalar : Foça’daki ortalama fiyatlar, İstanbul’dan %25 daha ucuz. Alaçatı ve Çeşme’ye kıyasla %40-50 daha uygun.
Karataş Efsanesi : Foça’da bir taş var derler. Kim Foça’ya gittiğinde bu Karataş’a rast gelir ve basarsa, bir daha Foça’dan kopamazmış.
Kibele Efsanesi : Kibele anıtı Beşkapılar ile Meydan arasında bulur. Surların altındaki Tanriça Kibele Sunağı’na yapılan adakların gerçekleştiği rivayet ediliyor.
Ulaşım
İzmir Havalimanı’ndan Ulaşım : İzmir Havalimanı’ndan Foça merkez’e gelmek için Hatundere (Aliağa yönü) trenleri kullanılabilir. İşletmecisi İzban (İzmir Banliyö) olan trenlerle Hatundere’de inip, belediye otobüsleri ile Foça’ya ulaşabilirsiniz. Havalimanından trensfer firmaları da ulaşım sağlıyorlar. Transfer ücretleri de 150-200 TL aralığında.

İzmir Otobüs Terminali’nden Ulaşım : İzmir Otogar’dan Foça’ya direkt midibüsler ile ulaşmak mümkün. Ücret 18 TL (2019)
İzmir’den Feribot ile Ulaşım : Yaz döneminde Konak ve Karşıyaka’dan haftasonu günlerinde Mordoğan ve Foça’ya feribot seferleri yapılıyor. Ücret 18 TL (2019)
Arabayla Ulaşım : İzmir – Çanakkale yolunun 39 km’sinden sola sapıp 26 km. gidince Foça’ya ulaşılıyor.
Neler Yapılabilir?– Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Foça ve çevresinde yapılabilecek çok şey var. İşte Foça Gezi ve Fotoğraf rehberi için benim 6 tavsiyem:
- Eski Foça Sokakları – Burada eski tarihi taş evleri ve dar sokaklarını gezmek çok güzel. Bunun için Küçük Deniz sahil yolunda eski Rum Okulu’nun yan sokağından iç taraflara geçmek yeterli. Birbirinden güzel, bakımlı ve yaşanmışlık ruhunu yansıtan bölge, gerçekten sevimli ve huzurlu.

2. Kale ve Beş Kapılar – Cenevizlilerden kalan Foça Kalesi‘ni hem kale içinden, hem de sahil tarafından gezebilirsiniz. Meydan ve Migros’u geçtiğinizde karşınıza Tanrıça Kybele Sunağı çıkıyor. Devamında sahil surlarını görürsünüz. Ardından, eski Osmanlı kayıkhanesi olan Beş Kapılar yani şehre girişi sağlayan 5 adet kapı görülebilir. Akşam saatlerinde burada hediyelik eşyalar da satılıyor. Devamında 1980’lerde oldukça başarısız biçimde restore edilmiş (fayansla kaplanmış gibi) surlar ve burçları göreceksiniz.

Kale içinde ise halen kazıları devam eden Athena Tapınağı bulunuyor. Ayrıca Rum ve Osmanlı yapılarından bir kaç tanesi halen ayakta kalabilmış. Geri kalanlar malesef yok olmuş. Bunlardan en ünlüsü Foça’ya geldiğinde Atatürk’ün de kaldığı, günümüze sadece ilk katı kalan Ağalar Konağı. Diğer önemli yapı ise tarihi hamam kalıntısı. Kale içindeki Aya İrini, Aya Nikola ve Aya Anastasya Ortodoks kiliseleri ise malesef günümüze ulaşmadı.

Tekne Turu Olmazsa Olmaz
3. Adalar – Foça çevresinde farklı büyüklüklere sahip olan yedi ada bulunuyor. Denize doğru çıkıntı yapan kuzeydeki İngiliz Burnu çok güzel. Güneydeki Kale Burnu ile birlikte adalar, kente deniz tarafından yapılan tüm girişi kapatır. Adaların en yakını İncir Ada (Aya Yorgi). Diğerleri ise Orak Adası, Atatürk Adası (Karteria), Fener Adası, Metelik Ada ve Güvercin Adası.
Orak Adası’nın güneybatısında efsanelere konu olan Siren Kayalıkları bulunuyor. Kayalıklarda beşi deniz üstünde, biri deniz altında olan ve foklara ev sahipliği yapan toplam 6 mağara bulunuyor.
Adaların etrafını ve koylarını tekne turları ile gezmeniz mümkün. Tekne turları her gün saat 10 ve 11’de Küçük Deniz ve Büyük Deniz’den kalkıyor. Ayrıca daha kısa olan ve körfez içinde yapılan saatlik Gün Batımı ve Mehtap Turları da bulunuyor.

4. Yel Değirmenleri – Yel Değirmenleri, Foça’nın ünlü rüzgarını buğday öğütmek için Rumlar tarafından yapılmış. Aslında yel değirmenlerinin olduğu yer, hem Antik kutsal alana, hem de Antik tiyatroya ev sahipliği yapıyor. Değirmenler ayrıca eşsiz bir gün batımı manzarası da sunuyor. Gün batımında fotoğraf çekimi için ideal.
5. Küçük Deniz – Küçük Deniz, Meydan’dan başlayıp Kavala Cafe’ye kadar devam eder. Küçük Deniz sahil yolu, 16 civarında taş eve, cafelere ve kayıklara ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında ahşap rıhtımlarda güneşlenip, denize girilebiliyor. Aynı zamanda olukça dar bir kumsala sahip. Küçük Deniz’de güneşin batışını izlemek ve fotoğraflamak da oldukça keyifli.

6. Bisiklet Turu : Foça, bisikletle turlamak için ideal yerlerden biri. Özel bisiklet yolları sayesinde İngiliz Burnu’ndan, Deniz Feneri’ne kadar deniz kenarında turlayabilir, ayrıca iç kısımları keşfedebilirsiniz.
Foça’da Profesyonel Fotoğraf Çekimi – Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Gelmişken, tarih kokan, renkli panjurlu taş evleri, dar sokakları, sevimli sahil yolu ve kalede profesyonel fotoğraf çekimi yaptırmak istermisin? Hemen whatsapptan iletişime geçin…

Foça Mutfağı – Foça Gezi Fotoğraf Rehberi
Burası, 3 bin yıldır denizci bir kasaba. Kırlangıçtan mezgite, işkineden kolyoza, levrekten trançaya. karagöz, dil, sinarit, çinekop, barbunya, çipura, mercan, kalamar. ahtapot, midye, ıstakoz, karides… Bütün bu balık ve deniz ürünlerini bir arada barındıran kaç farklı yer sayabilirsiniz? Foça’da yemek denince akla gelen tabiki Deniz ürünleri. Balık ve deniz mahsüllerini Foça Balık Hali’nden alıp, kendiniz de pişirebilirsiniz. Yahut hem Küçük Deniz sahilinde, hem de kalede ünlü balık restoranlarını deneyebilirsiniz. Bunların en ünlüleri kalede bulunan Fokai Balık Restoran ile Küçük Deniz’deki Celep ve Foça Restoran.
Foça’da hiçbir çok uluslu gıda zincirinin bulunmaz, yerel zincirlerinde çok azdır. Tamamen yöresel Ege tatlarından (Kuzina Restoran), deniz ürünlerine, kebaplara (En Gözde Kebap) ve kumruya kadar bir çok yiyeceği tüketebileceğiniz restoran ve cafeler bulunuyor.
Yemek haricinde Ege Bölgesi’nin ünlü dibek kahvesini, foça karası olarak bilinen ve kara üzümden üretilen Foça şarabını içebilirsiniz. Tat olarak pek numarası olmayan, ancak gıda boyaları sayesinde renkten renge sokulmuş, klasik sahil kasabası dondurmaları yenebilir. Şehirdeki birkaç fırında ise leziz gevrek ile boyozları tadabilirsiniz.
Foça’dan Neler Alınır?– Foça Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Foça çarşısında bulunan hediyelik eşya satan dükkanlardan, magnet, kupa, tepsi, tişört, çanta, seramik gibi Foça’yı anımsatacak ürünler alabilirsiniz. Bunun dışında zeytin, zeytinyağı oldukça kalitelidir. Foça Karası adlı şarabı ise çok meşhur ve lezzetli. Kuru incir, marmelat, peynir gibi Ege’nin yöresel lezzetlerini de satın alabilirsiniz.
Foça Plajları – Foça Gezi Fotoğraf Rehberi
Foça’da deniz için genellikle Yeni Foça yolu üzerinde bulunan Hanedan Beach, Voodoo Beach, Bueno Beach, Şamata, Sazlıca Plajı ve Mambo Beach popüler. Plajlara özel araçla yada dolmuşla ulaşmanız mümkün.
Merkezde ise Küçük Deniz ve Büyük Deniz plajları ile deniz feneri yakınındaki Karakum plajı deniz için tercih edilebilir.
Etkinlikler & Festivaller
Foça Caz Günleri – Ağustos
Foça Kurtuluş Etkinlikleri – 11 Eylül
Uluslararası Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali – Eylül
http://www.KivancTurkalp.com © 2016-2023, Foça Gezi Fotoğraf Rehberi
Harika bir rehber olmuş…. Tebrikler