Sokak Fotoğrafçılığı için ipuçları


Sokak Fotoğrafçılığı için ipuçları

Çekim yaparken bazı pratik bilgileri ve teknikleri öğrenmek isterseniz, işte size Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları :

1. Sahne çalışması – Sokak Fotoğrafçılığı için ipuçları

Sokak fotoğrafçılığında gördüğüm yaygın hatalardan biri, fotoğrafçıların sahnenin sadece 1–2 fotoğrafını çekmesi ve bilinçli, gergin ya da sabırsız oldukları için yollarına devam etmeleridir.

Bunun yerine sahne çalışmasını deneyin. Sahnenin birden fazla, tercihen 15 ile 20 karesini çekin.

Ne kadar çok “sahneyi çalışırsanız”, harika bir fotoğraf çekmeniz daha olasıdır. Bazen arka planda olanlar, bir kişinin göz teması veya bir el hareketi, fotoğrafı güzel yapan şey oluverir.


2. Flaş kullanın – Sokak Fotoğrafçılığı için ipuçları

Eğer sadece ışık iyi olduğunda fotoğraf çekiyorsanız bir sorun yok. Ancak günün ortasında, gölgede veya içeride çekim yapıyorsanız, konunuzu arka plandan “pop” almak için flaşınızı kullanmayı deneyin.

Fotoğraf makinemi kişisel olarak “P” (program) modunda tutuyorum ve otomatik flaş ayarlarını kullanıyorum. Varsa kameranıza takılı flaşı veya kameranızın flaşı yoksa küçük bir harici flaş kullanın.

Bir nesnenin güneşe karşı fotoğrafını çekerken veya zayıf bir aydınlatma durumundayken flaş kullanabilirsiniz.


3. Göz teması kurun – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Bir söz vardır: “Gözler kalbin aynasıdır.” Fotoğrafınızda göz teması olması fotoğrafı görüntüleyenin imajınıza çok daha fazla bağlı olduğunu hissetmesini sağlar. Neredeyse çerçevenizin konusu doğrudan fotoğrafı görüntüleyene bakıyor gibi görünür.

Göz teması ne kadar güçlü olursa, fotoğraf o kadar duygusal ve daha akılda kalıcı hale gelir.

Sokaklarda çekim yaparken nasıl göz teması kurarsınız? Önerim: Kişilere yaklaşın ve sizi fark edince ama sizinle göz teması kurmadan, fotoğraf çekmeye başlayın. Göz teması kurdukları kareleri böylelikle yakalayacaksınız.


4. Hafifçe Eğil – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Birçok fotoğrafçı göz seviyesinden fotoğraf çeker. Sorun şu ki bu sıkıcı bir bakış açısı. Her zaman dünyayı bu perspektiften görmeye alışkınız – biraz daha alçalarak benzersiz bir perspektif elde etmeye çalışın.

Konuyu aşağı doğru alarak ve nesneyi düşük bir açıdan çekerek, konunun yaşantınızdan daha büyük görünmesini sağlarsınız. Çerçevenin kenarlarındaki şeyler de abartılı hale gelecektir.

Sadece bu değil, çömelerek veya hafifçe eğilerek modele çok daha küçük ve daha az göz korkutucu gelirsiniz. Bir kralın önünde eğilen bir şövalye gibi düşünün.


5. “Korumasız An”ı yakalayın – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Genellikle “belirleyici anı” yakalamaya çalışmakla ilgili çok uğraşırız ve çok çabalarız. Bununla birlikte, “korumasız anı” yakalamaya çalışmayı da öneririm (modelin sizi unuttuğu an).

Fotoğraf çekerken kaçınmaya çalıştığım, birisinin bana bakıp bir barış işareti ile poz vermesidir. Benim yapmaya çalıştığım şey, “unutulmuş bir anı” yakalamaktır – bir an beni unutur, kamerayı unutur ve birazcık ruhunu gösterir. İşte bu modelin korumasız anıdır.

“Korumasız anı” nasıl yakalarsınız?

Çekmek istediğin modele “Bugün için planlarınız neler?” gibi açık uçlu sorular sorabilirsin. Nerelisin? Kişisel tarzını nasıl tarif edersin? Hayat hikayen ne? ”

Ve sonra insanlar konuşmaya ve “hikaye anlatma moduna” geçmeye başladığında  “poz” gibi olmayan daha özgün anları yakalayabilirsin.


6. Modelinizi yönlendirin – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Modelinizden izin almak isterseniz, bunları da yönlendirebileceğinizi bilin. Genelde modellerden basit bir arka plana karşı durmasını veya ilginç bir el hareketi yapmasını isterim.

İlginç bir el hareketi veya mimik yapmaları için onlara güneş gözlükleri, saçları ve hatta saatleriyle ilgili sorular sorarım. Mesela onlara “Nereden aldın?” diye sorarım ve konuşmaya başladıklarında el hareketleri yapmaya başlarlar. İşte o an deklanşöre basma zamanı gelmiştir.

Ayrıca, “çalışırken”, saçlarıyla oynayarak veya “sert görünerek” yukarı ve aşağı zıplayarak konuyu gevşetmesini isteyebilirsiniz.

Ama sokak fotoğrafçılığında bu “özgün olmayan” değil mi? Benim için sokak fotoğrafçılığı “nesnel” bir gerçeklik değil, kendi gerçeklik versiyonunu yaratmakla ilgili.

Sokaklarda yönetmen gibi olan büyük fotoğrafçı William Klein’ın ünlü fotoğrafı “Silahlı çocuk” ta bile çocuğa “Sert görün!” dediği bilinir.

Sokak Fotoğrafçılığı için ipuçları

7. “Bunu benim için tekrar yapabilir misin?”?

Bazen bir kişiyi çekerken, ilginç bir hareket yaptığını görürsünüz. Konuyu anlatmak için, “Bunu tekrar yapabilir misin?” Diye sorun ve tekrarlatın.


8. “Balıkçı” tekniği – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Bu, sokak fotoğrafçılığında en klasik tekniklerden biridir — ilginç bir arka planı belirleyin ve konunuzun çerçeveye girmesini bekleyin.

İster ilgi çekici bir arka plan, billboard, öncü çizgiler arayabilir, isterseniz etrafınızda dolaşan konunuzla yan yana konum oluşturabilirsiniz.

“Balıkçılık tekniği” olarak adlandırılmasının sebebi, balıkçılıkta oltanızı denize atar, bekler ama saatlerce balık tutamayabilirsiniz. Bazen de çok fazla balık yakalayabilirsiniz. Sonucu asla bilemezsiniz ama burada en önemli beceri sabırdır .


9. Head-on çekim – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Birçok yeni başlayan sokak fotoğrafçısında gördüğüm bir başka yaygın hata, karşıdan fotoğraf çekmemeleri; aksine, yanlardan fotoğraf çekmeleridir.

Çok daha çekici, enerji dolu ve dinamik fotoğraflar çekmek istiyorsanız, tam karşıdan fotoğraf çekin. Bazen yanlışlıkla insanlara çarpabilirsiniz, ancak bu özellikle geniş açılı bir lensle çekim yapıyorsanız önemlidir. Geniş açılı bir lens ve karşıdan çekim yaparken, fotoğraflar, bakanları gerçekten oradaymış gibi hissettirir.

Bunu yapabilmenin yolu kalabalık bir caddede yürümek, merkezi bir yerde durmak ve insanların size doğru yürümesini beklemekten ibarettir. İstediğin kareyi yakaladıktan sonra ise hiçbir şey olmamış gibi davran ve yoluna devam et.


10. Katmanları / derinliği oluşturma – Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları

Daha fazla derinlik ve karmaşıklığa sahip daha ilgi çekici fotoğraflar istiyorsanız, katmanları birleştirmeyi deneyin.

Önerim, kameranızı manuel odaklamaya alarak arka planı netliği (3 ila 5 metre arasında uzaklığa) oluşturmaktır. Diyafram öncelikli modda çekim yapın, kameranızı f / 8 ve daha yüksek derinlikte ve 1600 veya 3200 gibi yüksek ISO değerlerinde tutun. Ardından çerçevenize daha fazla konu eklemeyi deneyin — ön plan, orta zemin ve arka plan.


11. Çizgileri / desenleri / dokuları arayın

İnsanları fotoğraflamak havasında değilseniz, çizgiler, desenler ve dokular üzerine odaklanıp; insanlar olmadan daha kavramsal sokak fotoğrafçılığı yapabileceğinizi unutmayın.

“Kentsel manzaraları” çekerken bunu çokça yapabilirsiniz. Eski binaların veya yerlerin çizgilerini, desenlerini ve dokularını bularak, fotoğrafınıza daha fazla karakter ve duygu kattığınızı hissedeceksiniz.


12. Negatif alanı kucaklayın

Daha çok minimalistseniz, fotoğrafta negatif alan olmasını tercih edebilirsiniz. Negatif alan, fotoğrafınızın “nefes almasına” ve izleyicinizin fotoğrafınızdaki tek bir konuya daha fazla odaklanmasını sağlar.

Negatif alan nereye eklenir? Benim önerim sadece sezgisel olarak kullanmaktır – çerçeveniz çok kalabalıksa, daha fazla negatif alan ekleyin.

Ayrıca, dramatik gölgeler yakalayarak fotoğrafınıza daha fazla negatif alan ekleyebilirsiniz. Güneş doğarken ya da gün batımında çekim yapın ya da -1 veya -2 pozlama telafisi ile parlak ışıkta fotoğraf çekin. İşlem sonrasında “siyahlar” ve görüntünüzün kontrastı artar.


13. Eksi pozlama telafisi

Bu, önceki teknikle ilgilidir. Fikir, konunuzu parlak ışığa sokmak ve kameranızın pozlama telafisini -1 ile -3 arasında herhangi bir yere yerleştirmektir. Böylece günün ortasında çekim yaparken bile arkaya dramatik gölgeler ekleyebilirsiniz.


14. Lider Hatlar

Lider hatlar, sokaklardan sokak direklerine, parklara ve hatta sürüş yollarına kadar her yerde bulunabilir.

Önde gelen satırları birleştirmenin kolay bir yoludur. Önce, gelen satırları tanımlamak gerekir. Ardından doğru konuların çerçeveye girmesini beklemek gerekir.


15. Çerçeveden çıkar

Çerçeveye dahil etmemeye karar verdiğiniz şey, çerçeveye dahil etmeye karar verdiğinizden daha önemlidir. Yani çekim yaparken, kendinize şöyle bir sorun, “Çerçevemde gereksiz olan ne? Çerçevemin kenarlarında dikkat dağınıklığı yaratacak bir şey var mı? Neyi tutmaya ve neyi çekmeye karar vermeliyim? ”

Hiçbir dikkat dağıtıcı kalmayıncaya kadar bunları çerçevenizden çıkarmaya devam edin ve görüntünüzün özüyle kalın.

Sonuç

Bunlar sokak fotoğrafçılığında kullanılacak bazı pratik ipuçları ve tekniklerdir, ancak bunun tam liste olmadığını bilmelisiniz. Bu tekniklerin bir kombinasyonunu deneyin ya da pratik yapmak istiyorsanız, bir gün içinde bu tekniklerden sadece birine odaklanın.

Sokak fotoğrafçılığı araç takımınıza eklediğiniz daha fazla araç ile, belirli çekimler için daha hazırlıklı olursunuz. Hepimizin farklı tarzları ve yaklaşımları olsa da, konfor bölgenizin dışında bir şey denemek, bir fotoğrafçı (ve insan) olarak büyümenize ve gelişmenize yardımcı olacaktır.

Cesur ol, devam et ve güzel fotoğraflar çek!


Ana SayfaAkşam Gazetesi Röportajı


Kivanc Turkalp Photography © 2016-2022

Categories: PhotographyTags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 comment

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading