Skopje, Shkup
Üsküp Gezi Fotoğraf Rehberi
600 yıl Türk egemenliğinde kalmış Makedonya’nın başkenti Üsküp hakkında Gezi ve Fotoğraf Rehberi. Gezilecek yerler, en iyi fotoğraf mekanları, Üsküp’te yapılacaklar, alışveriş ve gece hayatı…
Indeks – Üsküp Rehberi
- Genel Bilgiler
- Hızlı Bilgilendirmeler
- Kültür ve Halk
- Üsküp’te Gezilecek Yerler, Nerede Fotoğraf Çekerim?
- Makedon Mutfağı
- Üsküp’e Ulaşım
- Üsküp’te Konaklama
- Üsküp Gece Hayatı
GENEL BiLGiLER – Üsküp Gezi Fotoğraf Rehberi
Vardar Nehri’nin her iki yakasına uzanmış Üsküp’e hoş geldiniz. Üsküp, genellikle Ohrid, Belgrad, Mostar, Saraybosna ve Selanik’i içeren Balkanlar Turu’nda ziyaret edilen şehirlerden birisi. Üsküp, hem Bizans hem de Osmanlı döneminde önemini korumuş bir kent. Günümüzde şehir, büyük bir yeniden inşa projesi sayesinde hızlı bir dönüşüm geçirmekte. Bir yandan Türklerden kalan yapılar, diğer tarafta köklü Slav kültürü, eski Yugoslavya’dan kalan korkunç komünist bloklar ve yeni yapılan çakma neoklasik binaları ile Üsküp tam bir mimari karmaşa.
Üsküp hakkında ilk izlenim: Türk Etkisi.
Günümüzde Üsküp, fazla turistik olmamakla beraber genellikle tarihi çarşısı ve kültürü için ziyaret edilen bir şehir. Üsküp’te Avrupalı veya Amerikalı turist bulmak çok mümkün değil. Turist olarak genellikle içinde Türklerin de yer aldığı, Balkan ülkelerinden gelenler bulunuyor. Dünya turizmi açısından Üsküp, 3. sınıf bir destinasyon ve fazla tercih edilen bir yer değil malesef.
HIZLI BİLGİLENDİRMELER – Üsküp Gezi Fotoğraf Rehberi
- Dil : Makedonca, Arnavutça, Türkçe
- Üsküp Nüfusu: 600 bin
- Üsküp’te Para Birimi: Makedonya Dinarı
- Üsküp’e Vize varmı : Vizesiz. Girişte bazı sorular sorulabilir.
- Şehrin kuruluşu binlerce yıl geriye dayanır.
- 1912-13 döneminde Türk yönetiminden çıktı.
- 1963 yılında Üsküp yaşanan büyük bir depremle yıkıldı.
- 1991 yılında bağımsızlığın ilan edilişinden bu yana Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti.
- 2010’da Üsküp 2014 isimli bir proje ile şehre tarihi görünümlü büyük binalar ve heykeller yapılmaya başlandı. Söylentilere göre 200 ile 500 milyon Euro harcanarak şehrin hem turist çekmesi hem de Makedon kültürünün etkisinin artırılması amaçlanmış.

Makedon Kültürü ve Makedon Halkı – Üsküp Gezi Fotoğraf Rehberi
600 yıllık Türk hakimiyeti sayesinde Türkiye ile kültürel bağları kuvvetli olan ve bağımsızlıktan sonra da bunu pek te yok etmeye çalışmamış olan Makedonya’da iki büyük etnik grup bulunuyor. Bunlardan ilki çoğunluğu oluşturan, Slav kökenli ve ortodoks Makedonlar, diğeri ise azınlıktaki müslüman yada dinsiz olan Arnavutlar. Her iki grup arasında dikkat çekici bir kutuplaşma söz konusu. Bu kutuplaşmayı Makedonya içlerinde daha rahat görebilirsiniz. Köylerden geçerken Arnavut köylerinde mutlaka ya minareye yada evlere asılmış Arnavut Bayraklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Üsküp’te ise nehrin bir tarafı, yani eski şehir bölgesi Arnavut; diğer tarafı yani yeni şehir kısmı ise Makedon çoğunluktan oluşuyor. Makedonlar arasında da artan milliyetçilik nedeniyle şehrin en yüksek yerine dev bir haç yerleştirilmiş, adı ise Millennium Haçı.
Ayrıca, sayıları azımsanmayacak Türk azınlıkta Üsküp’te yaşıyor.

Üsküp Gezilecek Yerler, Nerede Fotoğraf Çekerim? – Üsküp Gezi Fotoğraf Rehberi
Üsküp’te yapılabilecek şeylerden işte benim 6 tavsiyem:
1. Türk Çarşısı – Eski Çarşı, kentin hızla değişen imajına rağmen rustik cazibesini koruyan ve kalabalıklar içinde yavaş alışveriş yürüyüşleri yapabilmeniz için mükemmel bir yer. Osmanlı Camileri, Türk hanları, kebapçıları ve küçük dükkanları ile labirenti andıran eski Türk çarşısı mutlaka görülmesi gereken yerlerden. İstanbul Eminönü veya İzmir Kemeraltı’nın küçük bir kopyası gibi.
2. Kale – İyi korunmuş ve süper havalı, harika bir eski kale. Üsküp Kalesi, bir savaşçı olmanın neye benzediğini hayal etmek için sizi eski zamanlara götürüyor. Giriş ise ücretsiz.
3. Millennium Haçı – Vodno Dağı’nın şehre bakan kısmına yapılan Millennium Haçı, aynı zamanda dünyanın 2. büyük haçı. Araba veya otobüs ile yukarı çıkıp, ardından teleferiğe binerek buraya ulaşabilirsiniz. Yukardaki kafeteryada sıcak şarap veya kahve içerek Üsküp’ü yukarıdan izleyebilirsiniz.
4. Mustafa Paşa Camisi – 1492 yılında yapılan cami 1963 depreminde zarar görmüş ve restore edilmiş. Kaleye çok yakın olan caminin avlusundan, eski çarşı ve üsküp manzarasını izlemek keyifli.
5. Rahibe Teresa Anı Evi – Şehir merkezindeki Rahibe Teresa anı evini zamanınız bol ise gezebilirsiniz.
6. Matka Kanyonu – Üsküp’te fazladan bir gününüz varsa mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir doğa harikası. Özellikle doğadan hoşlanıyorsanız ve trekking yapmayı seviyorsanız burası sizin için ideal bir kanyon.
Makedon Mutfağı
Makedon mutfağı tipik Balkan mutfağı unsurlarından oluşuyor. Üsküp’e gelip Makedonya usulü bir çeşit köfte olan Cevapcici‘yi ve Tafça Grafça‘yı yani güveçte kurufasulyeyi denememek olmaz. Bir Türk lokantası olan eski çarşıdaki Destan bunun için çok iyi bir seçenek. Ayrıca Türk kahvesi ve tatlıları da yine eski çarşıda tadabilirsiniz. Burada da baklava, lokum, kadayıf gibi tatlılar satılıyor. Denemek isteyenler için Skopska geleneksel Makedon birası
Üsküp’e Ulaşım
Makedonya İçinde Ulaşım
Üsküp’e yada Üsküp’ten diğer Makedonya şehirlerine ulaşım genelde otobüs veya araba ile yapılıyor. Kalkandelen (Tetovo) 43 km uzaktıkta. Meşhur gölleri ile Ohrid 181 km, Doyran (Dojran) ise 174 km mesafede bulunuyor. Atatürk’ün okuduğu ve ortasındaki çeşme ve havuzuyla ünlü Manastır (Bitola) 174 km uzaktıkta bulunuyor.
Balkanlardan Ulaşım
Kosova’nın başkenti Priştina, Üsküp’e 90km uzaktıkta bulunuyor. Yunanistan Selanik, 237 km mesafede bulunuyor ve ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ise 503 km uzaktıkta ve yolculuk 9 saati bulabiliyor. Sırbistan Belgrad, Üsküp’e 430 km mesafede ve ulaşım arabayla 4 buçuk saat sürüyor.
Üsküp’te Konaklama
Üsküp Otelleri

Üsküp’te uygun fiyatlı ucuz otellerin fiyatları çift kişi için 25 USD civarında. Diğer Üsküp otelleri gecelik 50 USD civarında fiyat veriyor.
Makedonya, Türkiye’ye ve özellikle İstanbul’a göre oldukça ucuz. Bu nedenle kendinizi şımartmanız için ideal bir yer. Bu sebeple otel seçerken muhteşem Vardar Nehri manzarası, keyifli spa’sı, lezzetli restoranı ve oldukça iyi kahvaltısı ile ünlü Park Hotel’i tercih etmenizi öneririm. Konforlu bir tatili, uygun bir bütçe ile yaşayabilirsiniz.
Üsküp’ün tam merkezinde, Büyük İskender Heykeli’nin bulunduğu meydanda yer alan Marriott, yeni, çok merkezi ve konforlu bir otel. Özellikle şehrin kalbinde kalmak ve her yere yürüyerek gitmek isteyenler için ideal bir otel.
Üsküp’te Ev Kiralama
Üsküp’te günlük ev kiralama ücretleri de oldukça uygun. Airbnb’den yada farklı sitelerden ev bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gerekenler, evin merkezde olması ve eğer araba kiraladıysanız ücretsiz otoparkı olan bir ev bulmak avantajlı.

Üsküp’te Ulaşım
Üsküp’te toplu taşıma yani otobüs ile uğraşmayıp oldukça ucuz olan taksi kullanmanızı tavsiye ederim. Havalimanı’ndaki fiyatlara aldanmayın, şehir içinde taksi ücretleri oldukça uygun. Havalimanında ise nedense pahalı.
Üsküp Gece Hayatı
Eski Çarşı’da genel olarak canlı müzik sunan ve geleneksel Balkan eğlence hayatını yansıtan mekanları bulabilir, Makedon gece hayatını keşfedebilirsiniz.
Kivanc Turkalp Photography © 2016-2023