Tiflis, Tbilisi, თბილისი
Komşu Gürcistan’ın başkenti için Tiflis Gezi ve Fotoğraf Rehberi. Tiflis’te gezilecek yerler, Tiflis’e ne zaman gidilir, Tiflis’ten neler alınır, Tifliste laç gün kalınır, Tiflis’in nesi meşhur, Tiflis gece hayatı, Tiflis hava durumu, Tiflis otelleri, Tiflis’te ne yenir hepsinin yanıtlarını aşağıda bulabilirsin…

INDEKS
- Genel Bilgiler
- Hızlı Bilgilendirmeler
- Gitmeden Önce Bilmen Gerekenler
- Tiflis’e Ucuz Uçak Bileti
- Tiflis’te Neler Yapılabilir?
- Gürcü Mutfağı – Ne yenir
- Tiflis Gece Hayatı
Tiflis Hakkında Genel Bilgiler
Tiflis Gezi ve Fotoğraf Rehberi
Gürcistan gezim Kafkasya bölgesine gerçekleştirdiğim ilk geziydi. Kafkasya bölgesi Avrupa ve Asya arasında bir sınır ve Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Doğu Türkiye, Güney Rusya ve Kuzey İran’dan oluşuyor.
Tiflis’le ilgili ilk izlenim: Rahat, Güvenli ve Tarihi
Tiflis, iyi korunmuş eski kiliseler ve dar sokaklardan oluşuyor. Mimari eski ile yeninin, doğu ile batının bir karışımı. Eski şehirdeki sokakların çoğunda cafeler, nargileciler ve küçük lokantalar uzanıyor.
Gürcistan’da herşey ucuz. Avrupa’daki tüm ülkelerden ve tabi Türkiye’den de çok ucuz. Bu durum da sınırlı bütçe ile seyahat etmek isteyenler için büyük bir avantaj.
Gürcü dili tek kelimeyle eşsiz. Dünya üzerindeki hiçbir dile benzemiyor. Özellikle alfabe oldukça değişik ve “Yüzüklerin Efendisi” film serisinde yüzük içinde yazan yazıya benziyor.
Gürcülerde de aynı bizim gibi misafirlere “Tanrı Misafiri” şeklinde bir davranış tarzı var ve bu Gürcülerin de asırlardan beri süregelen bir geleneği.

HIZLI BİLGİLENDİRMELER
- Dil : Gürcüce
- Popülasyon: 1.5 milyon
- Para Birimi: Gürcü Lari
- Vize : Vize ve pasaport gerekmeden Gürcistan’a giriş yapılabiliyor.
- Tiflis 5. yüzyılda kuruldu.
- Gürcistan 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsız oldu.
- Mimari ortaçağ, klasik ve Sovyet binalarının bir karışımı.
- Gürcistan, Avrupa ve Asya arasında yer alıyor. Ancak bir Avrupa ülkesi olarak kabul ediliyor.
- Gürcistan dünyada Hristiyanlığı kabul eden 3. ülke. Milattan sonra 328 yılında Hristiyanlık kabul edilmiş. Ülkede birçok ortodoks kilisesi bulunuyor.
- Gürcistan, şarabın bulunduğu yer olarak kabul ediliyor. Gürcü şarapları gerçekten çok iyi.

Bilmeniz Gerekenler – Tiflis Gezi Fotoğraf Rehberi
Tiflis Hava Durumu; Tiflis’te hava durumu genellikle serindir. Yıl boyuna baktığımızda en sıcak ay olan Temmuz ayında günün 13 saati güneşlidir. Kış aylarında ise bu süre 7 saate düşer. Özellikle fotoğrafçılık için buna ve gün batımı saatlerine dikkat etmek gerek.
Tiflis Hava Durumu Tahmini İçin Tıklayın.
Tiflis’te Kalınacak Yerler: Airbnb ev kiralamak için iyi bir tercih. Ev kiralama konusunda kısmen iyi seçenekler sunuluyor. Fiyatlar ise İstanbul’a göre biraz daha uygun. Aynı şekilde Tiflis’deki otel fiyatları da Türkiye’yle hemen hemen aynı. Tiflis’de 2 kişi için gecelik ortalama otel fiyatı 700 TL civarındadır. 4 yıldızlı otellerde fiyat ise ortalama 900 TL/geceliktir.
Tiflis Araç Kiralama : Tiflis Uluslararası Havalimanı içinde Avis, Budget, Sixth gibi uluslararası firmaların ofisleri bulunuyor. Yollar ise araç kullanmak için rahat. T.C. ehliyetleri burada da geçerlidir.
Havalimanı’ndan Ulaşım : Tiflis havalimanından şehir merkezine işleyen bir tren var. Tren istasyonu limana 70 metre mesafede. Trenle ulaşım 20 dakika sürüyor ve ücreti de 0.50 GEL. Aynı zamanda 37 numaralı otobüs ile şehir merkezine geçebilirsiniz. Ücreti yine 0,50 GEL. Taksi ise 30-50 GEL civarında tutuyor.

Diğer Şehirlere Geçiş : Tiflis’den 6 saatlik bir araba yolculuğu ile Batum’a geçilebiliyor. Ancak karayolları pek kaliteli olmadığı için ulaşımda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şayet Ermenistan’a geçmek isterseniz başkent Erivan, araba ile 5 saat 30 dakika uzaklıkta bulunuyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü ise arabayla 7 buçuk saat uzaklıkta.

Tiflis’e Ucuz Uçak Bileti
İstanbul’dan Tiflis’e hem İstanbul Havalimanı’ndan, hem de Gökçen’den direkt uçabilmek mümkün. Oldukça kolay ve kısmen şucuz uçak bileti bulunabilen İstanbul-Tiflis hattının uçuş süresi 2 saat 20 dakika. Tiflis, İstanbul’dan Pegasus Havayolları ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuş destinasyonu.
Uygun fiyatlı uçuşları aramak için burayı tıklayın.
Harcamalar : 2018’de Tiflis’deki ortalama fiyatlar istanbuldan yaklaşık %20 daha ucuz iken 2023’e gelindiğinde Türkiye’deki kötü ekonomik gidiş sebebiye artık Tiflis’teki ortalama fiyatlar İstanbul’dan %25 daha pahalı hale geldi.. Uygun fiyatlı iki kişilik bir öğle yemeği için ortalama 35 Euro ödeniyor.. Genel fiyat durumunu karşılaştırmanız için bazı rakamları paylaşmak istiyorum: Mc Donald’s da Big Mac menü 7 Euro, Marlboro 3 Euro, tek yön toplu ulaşım bedeli 0,35 Euro.
Para Bozdurma : Tiflis’e giderken yanınızda Euro yada Dolar bulundurmanızda fayda var. Ancak döviz bürolarında Türk Lirası da Gürcü parasına çevrilebiliyor.
Neler Yapılabilir?– Tiflis Gezi Fotoğraf Rehberi
Tiflis’te ve çevresinde yapılabilecek çok şey var. İşte Tiflis Gezi ve Fotoğraf rehberi için benim 6 tavsiyem:
1. Şarap – Gürcistan, üzüm ve şarap üretimi ile ünlü bir ülke. En ünlü şarap bağları, başkent Tiflis’e 1:30 saat uzaklıkta ve şehrin doğusunda bulunan Kakheti. Benim ziyaret etme fırsatım olmadı. Ancak şarapları test etme şansım oldu, oldukça kaliteliler.

2. Kiliseler – Tiflis, yüzyıllardır birer ibadethane olarak kullanılan bir çok ünlü ortodoks kiliselerine ev sahipliği yapıyor. Gürcü kiliselerinin mimarileri birbirlerine çok benzer ve kubbeleri birer huni şeklindeler. Aynı mimariyi Ermenistan’da, Kars’ta ve Iğdır’da da görebiliyoruz. Gürcü kiliselerinin bir diğer ilginç özelliği de içlerinde sandalye yada oturulabilecek hiç bir şeyin bulunmaması ve ibadetin ayakta yapılması.
3. Eski Şehir – Eski Tiflis tek kelimeyle muhteşem. Tavsiyem, elinizde harita olmadan ve herhangi bir hedef belirlemeden yürüyerek burayı gezmeniz hatta burada kaybolmanız. Eğri ve labirent gibi sokaklarda geleneksel Gürcü mimarisine bakarak kaybolun. Bu etrafı keşfetmek için en iyi yol!

4. Dağlar – Gürcistan’ın en yüksek dağlarının bulunduğu yer Kafkaslarda yer alan ve ülkenin kuzey batısında bulunan Svaneti bölgesi. 3,000 ile 5,000 metre yükseklikteki zirveler, doğal güzellikleri ile dünyanın en güzel yerlerinden.Yaz aylarında tırmanış yada trekking yapabilir, kış mevsiminde ise kayak yapmak için ideal.
5. Sülfür Banyoları – Bizdeki Hamam kültürü gibi Gürcülerde rahatlamak ve temizlenmek için halk banyolarına gidiyorlar. Hamamlar, Eski Tiflis’in hemen her yerinde bulunuyor.

6. Plajlar – Gürcistan’ın batısını Karadeniz çevreliyor. Gürcistan’ın en ünlü deniz destinasyonu, yani Antalya’sı Batum şehri. Plajlar, dünyanın en iyileri değil, genellikle kum yerine çakıllardan oluşuyor. Ama dünya üzerinde kaç ülkede sabah kayağa gidip, öğleden sonra plajda güneşlenebilirsin ki?
Gürcü Mutfağı – Tiflis Gezi Fotoğraf Rehberi
Gürcü yemekleri, belki de bu ülkede karşılaştığınız en büyük sürpriz ve gezinin en güzel kısmı olabilir. Öncelikle menülerdeki fiyatlar uygun, porsiyonlar çok büyük ve bir o kadar da lezzetli.
En ünlü ve geleneksel lezzet Kinkali. Bu tam anlamıyla dev mantı demek. Her gün yeseniz hayır demezsiniz 🙂


Diğer muhteşem Gürcü spesiyali ise Kaçapuri. Pide benzeri bu yemek peynir ve bazen yumurta ile yapılıyor.
Ayrıca pirinç ve etten yapılan çorbaları çok lezzetli. Ülkenin farklı bölgelerinde et olarak kuzu, tavuk ve domuz kullanılabiliyor.

Tiflis Gece Hayatı – Tiflis Gezi Fotoğraf Rehberi
Turistlerin genel olarak gittikleri yerler Eski şehirde nehir kenarındaki Çardeni Caddesi ve 2. Erekle Caddeleri. Buradaki barlar biraz daha pahalı. Perovskaya‘daki barlar daha canlı, müzik iyi ve aynı zamanda da trend mekanlar.
Rustaveli de büyük bir açıkhava mekanı olan Canudos Ethnic Bar elektronik müzik çalıyor. Biralar ve Kokteyller oldukça makul fiyata sunuluyor.
Kivanc Turkalp Photography © 2016-2023 Tiflis Gezi Fotoğraf Rehberi